przejęcie likwidowanej KZP

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

agnieszkam

przejęcie likwidowanej KZP

Post autor: agnieszkam »

Witam
Przygotowujemy się do przejęcia innej kasy (jest w trakcie likwidacji) w poczet naszych członków MPKZP.
Czy ktoś przejmował już istniejącą kasę i powie mi co mam zrobić:
1. Jakie dokumenty mam mieć żeby przejąć kasę,
2. Czy wnioski o pożyczkę którą mają już zaciągnięte mam mieć w oryginałach czy kserokopiach ze zgodnością,
3. Czy wezwać Komisję Rewizyjną do zaakceptowania przejęcia kasy.
Nie wiem o co jeszcze mogę zapytać ;) co jeszcze mam zrobić.

Pozdrawiam
Gt_
Kontakt:

Re: przejęcie likwidowanej KZP

Post autor: Gt_ »

Nie da się przejąć kasy. 8-)
Przepisy nie pozostawiają wątpliwości, że jej właściciele (walne zebranie członków) mają tutaj pełną sprawczość do zawiązania, rozwiązania lub "przekształcania" i ani związki zawodowe, ani rada pracowników, ani pracodawcy istniejącej kasy "przejąć" nie mogą. :ugeek:

W przypadku, gdy jeden pracodawca zostanie "wchłonięty" przez innego, a w obu działały kasy to OBIE są zobowiązane do dostosowania "struktury" co w praktyce oznacza, że ta zrzeszająca mniejszą liczbę członków :idea: musi się zlikwidować, a ta większa podjąć współpracę z drugim zarządem, pomóc w przyjęciu chętnych członków do swej kasy, ustalić kwestie rozliczeń zobowiązań i uwzględnić plany pożyczkowe czy specyfikę tej mniejszej zlikwidowanej kasy
albo
:idea: mogą się połączyć łącząc swoje organy i kapitał.
Przy połączeniu z reguły rozszerza się skład zarządu i komisji rewizyjnej przynajmniej do czasu kolejnych wyborów. Sumuje fundusze ale pozostawia się możliwość wystąpienia z KZP członkom, którzy w nowym tworzę uczestniczyć nie chcą.
Jeśli zaś pracownicy chcą nadal uczestniczyć w KZP, a wybrano opcję likwidacji to muszą się po prostu zapisać do nowej, przenieść wkłady oraz pożyczki w czym pozostająca kasa powinna ich wesprzeć np. przez zawarcie umów pożyczki konsolidacyjnej - pozwalającej spłacić zobowiązania zawarte w poprzedniej kasie.

Powodzenia!
ODPOWIEDZ