podatek od odsetek lokat

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

MBL

podatek od odsetek lokat

Post autor: MBL »

Czy odsetki uzyskane przez kzp z lokat terminowych są zwolnione z podatku od zysków kapitałowych1 (podatku Belki)??
mkzp.pl
Kontakt:

Re: podatek od odsetek lokat

Post autor: mkzp.pl »

MBL pisze: 31 paź 2022, o 10:04 Czy odsetki uzyskane przez kzp z lokat terminowych są zwolnione z podatku od zysków kapitałowych1 (podatku Belki)??
Są zwolnione - bez obaw bank nic nie potrąca :)
MBL

Post autor: MBL »

dziękuję za szybką odpowiedź. A z czego to wynika? Nie mogłam się doszukać w internecie na jakiej podstawie kzp są z tego podatku zwolnione.
Właśnie nie potrącano nam wcześniej nigdy. A teraz przeszliśmy do innego banku i zauważyłam, że akurat o 19% dostaliśmy mniej odsetek...
mkzp.pl
Kontakt:

Post autor: mkzp.pl »

MBL pisze: 31 paź 2022, o 11:19 dziękuję za szybką odpowiedź. A z czego to wynika? Nie mogłam się doszukać w internecie na jakiej podstawie kzp są z tego podatku zwolnione.
Właśnie nie potrącano nam wcześniej nigdy. A teraz przeszliśmy do innego banku i zauważyłam, że akurat o 19% dostaliśmy mniej odsetek...
Nowa ustawa o KZP wprowadziła zmiany m.in. w przepisach podatkowych. W ich wyniku w ustawie o CIT pojawiło się nowe zwolnienie, dzięki dodaniu do niej przepisu art. 6 ust. 1 pkt 23.

Podatek Belki to podatek pobierany od osób fizycznych wyłącznie od zysków kapitałowych, a więc pieniędzy, jakie wypracowały nasze środki. Każda osoba fizyczna, pomnażająca środki finansowe na lokatach, kontach oszczędnościowych czy obligacjach, musi liczyć się z podatkiem Belki.

Podatku belki nie zapłaci przedsiębiorca
Haczyk tego rozwiązania jest taki, że dla przedsiębiorcy zyski kapitałowe są dochodem firmy i obciążone zostają podatkiem dochodowym PIT (od osób fizycznych) lub CIT (od osób prawnych) - a Kasa nie płaci CIT jak wskazano w akapicie 1 :D :D :D
ODPOWIEDZ