Partycypacja w kosztach obsługi kasy
Moderator: admin
Partycypacja w kosztach obsługi kasy
Witam serdecznie, jestem nową osoba w obsłudze MKZP pracowników oświaty. Do mojej kasy należą placówki, które nie są obsługiwane przez miasto i muszą partycypować w kosztach na podstawie umowy w której teść określa "Przedmiotem umowy jest przekazanie środków finansowych w formie dotacji celowej dla miasta..". Niestety jest jedna placówka, która odpowiedziała, że jest jednostką organizacyjną nie posiadającą osobowości prawnej dlatego też nie może przekazać środków finansowych w formie dotacji celowej w trybie art. 216 ust. 2 pkt 3 ustawy z dnia 27 sierpnia 2009 finansach publicznych. Proszą o zastąpienie zwrotu dotacja celowa np notą księgową. Czy kasa może wystawiać takie dokumenty? Jak mogę to inaczej rozwiązać? Dodam, że nie jestem księgową i obce mi są przepisy.
Re: Partycypacja w kosztach obsługi kasy
Tak - to nawet bardziej poprawna forma rozliczeń, gdyż dotacja celowa dotyczy łożenia na KZP, a nie rozliczeń miedzy zakładami pracy, które ponoszą wydatki z tytułu wynagrodzeń i innych kosztów pracy swoich pracowników.
Taka dotacja powinna być przekazana na rachunki KZP, a nie do zakładu pracy, który ponosi koszty związane np. z zatrudnieniem prawników czy księgowych, informatyków czy użyczenia pomieszczeń i sprzętu IT na którym pracuje zarząd, komisja rewizyjna (bezpłatnie) oraz pracownicy zatrudnieni (odpowiednio do czasu poświęcanego na pracę na rzecz KZP).
Jak rozumiem, zapis o dotacji obejmuje jedynie kwotę za opłaty bankowe, obciążane bezpośrednio w rachunkach KZP, nie zaś wszystkie koszty które w kasach międzyzakładowych powinny być rozliczane proporcjonalnie do liczby członków na ustalony wcześniej dzień (lub np. na osobodni za dany okres np. kwartał jeśli następuje duża rotacja członków itd.)
Taka dotacja powinna być przekazana na rachunki KZP, a nie do zakładu pracy, który ponosi koszty związane np. z zatrudnieniem prawników czy księgowych, informatyków czy użyczenia pomieszczeń i sprzętu IT na którym pracuje zarząd, komisja rewizyjna (bezpłatnie) oraz pracownicy zatrudnieni (odpowiednio do czasu poświęcanego na pracę na rzecz KZP).
Jak rozumiem, zapis o dotacji obejmuje jedynie kwotę za opłaty bankowe, obciążane bezpośrednio w rachunkach KZP, nie zaś wszystkie koszty które w kasach międzyzakładowych powinny być rozliczane proporcjonalnie do liczby członków na ustalony wcześniej dzień (lub np. na osobodni za dany okres np. kwartał jeśli następuje duża rotacja członków itd.)