zapytanie

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

Ula50

zapytanie

Post autor: Ula50 »

Proszę o odpowiedz czy emeryci mogą być członkami Zarządu i Komisji Rewizyjnej?
Jachu

Re: zapytanie

Post autor: Jachu »

Każdy członek kasy ma takie same prawa i obowiązki. Emerytowani pracownicy zakładu pracy, przy którym istnieje PKZP mogą być członkami organów - Zarządu i Komisji Rewizyjnej.
Pozdrawiam
Jan Trzciński
Ula50

Post autor: Ula50 »

Byłam na szkoleniu na temat" kas zapomogowych" i tam wykładowczyni powiedziała , że emeryci nie powinni być członkami Zarządu, ponieważ jestem księgową Kasy liczącej 2000 członków i w mojej kasie w skład Zarządu wchodziło 5 emerytów.
Po szkoleniu przewodnicząca Zarządu zadała pytanie radcy prawnemu na piśmie opierając się na paragrafie 15 rozporządzenia rady ministrów z dnia 19 XII 1992 roku w sprawie kas zapomogowych "kadencja Zarządu i Komisji rewizyjnej trwa 4 lata. W trakcie kadencji członek organu PKZP{ może być odwołany z powodu niewłaściwego pełnienia obowiązków. W razie odwołania członka organu PKZP, zrzeczenia się przez niego pełnienia funkcji lub w razie ustania z nim stosunku pracy przeprowadza się wyboru uzupełniające. Radca odpowiedział, ze nie mogą. Rozpoczęła się wojna .Związki zarzucają, że paragraf 15 koliguje z paragrafem 9 mówiącym, że członek PKZP ma prawo wybierać i być wybieranym do Zarządu i Komisji Rewizyjnej. Ponieważ jesteśmy kasą Rejonową zrzeszająca wielu pracodawców , emerytów około 20 % chcemy problem ten uregulować poprzez zapis w statucie. Czy będzie to dobre rozwiązanie?
Jachu

Post autor: Jachu »

Dzień dobry,

Patrząc literalnie na paragraf 15 rozporządzenia radca prawny wysnuł logiczny wniosek.
Ja jednak uważam, że intencją prawodawcy (tego zapisu) nie było opisanie przypadku przejścia na emeryturę, lecz zwolnienie pracownika lub zwolnienie się pracownika.
W takiej kasie (jak u Pani) zarząd nie byłby reprezentatywny.
Zgadzam się w pełni z interpretacją związku zawodowego.
Rzeczywiście, w celu określenia jednoznacznego rozumienia zapisów rozporządzenia (powołując się na niejednoznaczność (par 15 kłóci się z par 9)) dobrze jest wpisać do statutu jak traktujemy emerytów. Wtedy zarząd będzie na 100% przekonany, że działa zgodnie z prawem. Walne zebranie jest najwyższym organem w PKZP jest odwzorowaniem woli członków kasy !
Wolą walnego zgromadzenia będzie dobro PKZP.
W ostateczności, jeżeli ktoś zarzuci działanie niezgodne z prawem (co jest trudne do wyobrażenia) to zarzuci wszystkim członkom kasy, a nie konkretnym osobom czy zarządowi.

Na Państwa miejscu poprosiłbym o interpretację od prawnika z jakiejś innej kancelarii prawnej (interpretację spójną z opinią związków zawodowych).
Mając dwie różne interpretacje spokojnie mogą Państwo wpisać do statutu wspomniany zapis.

Pozdrawiam
Jan Trzciński
ODPOWIEDZ