Poproszę o podpowiedź.
Mam członka, któremu zostały udzielone dosyć duże sumy pożyczek (np. 24.000,00 zł czy 28.000,00 zł).
Osoba ta zgłosiła się do mnie (jestem przewodniczącą Zarządu KZP) z informacją, że zainteresował się jej osobą Urząd Skarbowy (skąd ma pieniądze?).
I tu jest noje pytanie - czy mogę wystawić zaświadczenie, w którym wymienię kwoty wszystkich udzielonych jej pożyczek.
Urząd Skarbowy
Moderator: admin
Re: Urząd Skarbowy
Warto zadać sobie jedno pytanie - co stoi na przeszkodzie, aby na wniosek członka wystawić mu stosowny dokument?centrum pisze: ↑5 wrz 2024, o 09:05 Poproszę o podpowiedź.
Mam członka, któremu zostały udzielone dosyć duże sumy pożyczek (np. 24.000,00 zł czy 28.000,00 zł).
Osoba ta zgłosiła się do mnie (jestem przewodniczącą Zarządu KZP) z informacją, że zainteresował się jej osobą Urząd Skarbowy (skąd ma pieniądze?).
I tu jest noje pytanie - czy mogę wystawić zaświadczenie, w którym wymienię kwoty wszystkich udzielonych jej pożyczek.
Myślę, że tego typu "jawność" działać może wyłącznie pozytywnie - i dla członka, i dla samej KZP.
i to jest!!! też tak myślę a czy wniosek musi być pisemny?
Urząd Skarbowy słusznie zapytał, skąd pojawił się wpływ, ale nie są to DOCHODY. Pożyczki udzielane nie stanowią PRZYCHODU, gdyż wraz z uzyskaniem środków zaciąga się ZOBOWIĄZANIE równe co do kwoty PRZYCHODU. Potwierdzeniem POSIADANYM przez członka jest UMOWA POŻYCZKI. Jeśli Wasza KZP nie sporządza umów to działa niezgodnie z obowiązującą USTAWĄ O KZP.centrum pisze: ↑5 wrz 2024, o 09:05 Osoba ta zgłosiła się do mnie (jestem przewodniczącą Zarządu KZP) z informacją, że zainteresował się jej osobą Urząd Skarbowy (skąd ma pieniądze?).
Umowa pożyczki to nie jest WNIOSEK o POŻYCZKĘ (jak było kiedyś). TO DWA ODRĘBNE DOKUMENTY.
Umowa pożyczki musi zawierać:
- strony (KZP z numerem REGON, adresem siedziby i danymi osób reprezentujących, pożyczkobiorcę, który musi być członkiem KZP, jego dane osobowe w tym pesel i adres zamieszkania, ew. adres lub sposób kierowania korespondencji i wezwań)
- datę sporządzenia dokumentu lub zawarcia, a także jeśli zawierana jest w sposób utrwalony na papierze - miejscowość
- termin zakończenia (okres obowiązywania umowy, który nie może być dłuższy niż okres zatrudnienia i warunki w statucie)
- kwotę pożyczki, sposób wypłaty, numer konta i właściciela konta (jeżeli odbiorcą nie jest pożyczkobiorca), na który zostanie wypłacone
- zasady spłaty pożyczki (np. liczba rat, terminy wymagalności, numer rachunku do wpłat, numer rachunku do spłaty całości (jeśli inny) itd.)
- sposób zabezpieczenia (są dwa podstawowe:
___- dla członków posiadających większe niż pożyczka wkłady - zajęcie wkładów,
___- gdy pożyczka jest większa niż wkłady - poręczenia (które stanowią ODRĘBNE UMOWY PORĘCZENIA, a nie podpis na umowie pożyczki)
- sposób postępowania w przypadku BRAKU SPŁATY (obowiązkowe jest przy najmniej 1 wezwanie z wyznaczeniem terminu dla KAŻDEJ przeterminowanej raty lub jej części, także tej niepotrąconej z wynagrodzenia, ze względu na niski dochód w jakimś miesiącu)
- informacja o możliwości bezpośredniej wcześniejszej spłaty zarówno przez pożyczkobiorcę, jak i poręczycieli
- ew. dodatkowe warunki
- podpisy i daty podpisania
Dokument utrwalony papierowo sporządza się w 2 lub 3 egzemplarzach (sugeruję w 3: 1 dla pożyczkobiorcy, 1 do dokumentacji zarządu tzw. Głównego Rejestru Umów, oraz 1 dla księgowej lub kasjera do sporządzenia dokumentów wypłaty i księgowania spłat. Przy czym ten trzeci egzemplarz sugeruję tworzyć jedynie w kasach międzyzakładowych lub wielooddziałowych, gdy kto inny zajmuje się wypłatami a kto innym potrąceniami lub księgowaniami.
UMOWA POŻYCZKI to dokument, który chciał zobaczyć URZĄD SKARBOWY i powinien być w posiadaniu Pożyczkobiorcy. Dlatego nie jest potrzebne dodatkowe zaświadczenie. Jeśli US chciałby potwierdzić krzyżowo, to powinien BEZPOŚREDNIO zwrócić się do zarządu KZP.
Zarząd KZP jest zobowiązany udzielić US odpowiedzi o stanie faktycznym.
Pełna zgoda! - Zarząd, działający jako reprezentant jednostki jest zobowiązany na wniosek członka do udzielenia mu dostępu do JEGO DOKUMENTACJI, ale także do wystawienia odpowiednich dokumentów, gdyż w relacjach pomiędzy podmiotami zbiorowymi (czy przedsiębiorstwami), a osobami fizycznymi reguły zostały określone w Kodeksach cywilnym oraz postępowania cywilnego. Tam określono, że w takich przypadkach obowiązek posiadania dokumentacji pożyczki należy do zrzeszenia, a nie osoby fizycznej, a obowiązek ich przedstawiania na wniosek sądu lub innego organu upoważnionego do kontroli (np. US) następuje na wezwanie.Warto zadać sobie jedno pytanie - co stoi na przeszkodzie, aby na wniosek członka wystawić mu stosowny dokument?
Myślę, że tego typu "jawność" działać może wyłącznie pozytywnie - i dla członka, i dla samej KZP.
Powodzenia _Gt
Ostatnio zmieniony 8 wrz 2024, o 08:44 przez Gt_, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie to nie są DUŻE sumy.Mam członka, któremu zostały udzielone dosyć duże sumy pożyczek (np. 24.000,00 zł czy 28.000,00 zł).
Owszem są kasy, które nadal udzielają pożyczek po kilkaset złotych , ale działają niezgodnie z celem, dla którego pozyskują pieniądze od członków.
Celem KZP jest takie korzystanie z funduszy, aby móc udzielić JAK NAJWIĘCEJ pożyczek na JAK NAJWYŻSZE kwoty przy zachowaniu akceptowalnego przez WALNE ZEBRANIE ryzyka określonego w warunkach udzielania pożyczek w statucie. Zarząd powinien REGULARNIE sprawdzać
na jakie pożyczki stać kasę,
na jakie pożyczki stać członków kasy (m.in. na podstawie wynagrodzeń) oraz
na jak długo kasa może pożyczyć środki (czas pożyczki).
Obecnie typowe duże pożyczki w KZP przekraczają 120.000 zł, ale należy pamiętać, że KZP nie obowiązuje limit z przepisów o kredycie konsumenckim, gdyż kasa nie działa komercyjnie na rzecz konsumentów, a jako zrzeszenie na rzecz swych członków!
TO GŁÓWNE zadanie zarządu, a nie administrowanie dokumentami.
bardzo bardzo dziekuję za cenne informację
bardzo bardzo dziekuję za cenne informacje