Wypowiedzenie umowy o pracę pracownikóm obsługującym MKZP

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

lucek2024

Wypowiedzenie umowy o pracę pracownikóm obsługującym MKZP

Post autor: lucek2024 »

Witam serdecznie.
Tworzymy MKZP, której funkcjonowanie jest zagrożone, ponieważ pracodawca wypowiedział umowy 2 osobom, które zatrudnił tylko i wyłącznie do prowadzenia MKZP. Niestety w między czasie wyszły nieprawidłowości w jej funkcjonowaniu /nie stosowanie ustawy o rachunkowości - brak programu, ręczne księgowanie, nierównomiernie pokrywanie parcodawców kosztami funkcjonowania MKZP i inne/.
Pytanie 1.
Czy Zarząd MKZP może podpisać jako pracowadca czyli MZKP, z tymi osobami umowę o pracę? W opini radcy prawnego, z którym odbyły się konsultacje - zarząd może podpisać umowę o pracę, ponieważ ustawa o kzp nie zabrania nadania NIPu.
I jak w takim przypadku będzie wyglądało rozliczeniemie między pracodawcami?, bo Notami nie można.
Pytanie 2.
Czy związki zawodowe, zarząd MKZP i komisja rewizyjna MKZP mają jakieś "narzędzia" żeby pomóc w rozwiązniu tej sytuacji? Od lutego przyszłego roku nie ma kto prowadzić MKZP, ponieważ jak wspomniałam osobom obsługującym zostały wręczone wypowiedzenia umowy o pracę, a uczestników jest ponad 1000. Z bieżących informacji jakie do mnie docierają, żaden inny pracodawca nie chce "wziąć" MKZP do siebie.
Pytanie 3.
Czy walne zebranie członków może podjąć uchwałe o przekształceniu MKZP w KZP? /czyli "rozbić'" członków, ich wkłady do ich zakładów pracy/.
Pytanie 4.
Czy jest rowiązanie tej sytuacji?
lucek2024
mkzp.pl
Kontakt:

Re: Wypowiedzenie umowy o pracę pracownikóm obsługującym MKZP

Post autor: mkzp.pl »

lucek2024 pisze: 23 lis 2024, o 09:46 Witam serdecznie.
Tworzymy MKZP, której funkcjonowanie jest zagrożone, ponieważ pracodawca wypowiedział umowy 2 osobom, które zatrudnił tylko i wyłącznie do prowadzenia MKZP. Niestety w między czasie wyszły nieprawidłowości w jej funkcjonowaniu /nie stosowanie ustawy o rachunkowości - brak programu, ręczne księgowanie, nierównomiernie pokrywanie parcodawców kosztami funkcjonowania MKZP i inne/.
Pytanie 1.
Czy Zarząd MKZP może podpisać jako pracowadca czyli MZKP, z tymi osobami umowę o pracę? W opini radcy prawnego, z którym odbyły się konsultacje - zarząd może podpisać umowę o pracę, ponieważ ustawa o kzp nie zabrania nadania NIPu.
I jak w takim przypadku będzie wyglądało rozliczeniemie między pracodawcami?, bo Notami nie można.
Pytanie 2.
Czy związki zawodowe, zarząd MKZP i komisja rewizyjna MKZP mają jakieś "narzędzia" żeby pomóc w rozwiązniu tej sytuacji? Od lutego przyszłego roku nie ma kto prowadzić MKZP, ponieważ jak wspomniałam osobom obsługującym zostały wręczone wypowiedzenia umowy o pracę, a uczestników jest ponad 1000. Z bieżących informacji jakie do mnie docierają, żaden inny pracodawca nie chce "wziąć" MKZP do siebie.
Pytanie 3.
Czy walne zebranie członków może podjąć uchwałe o przekształceniu MKZP w KZP? /czyli "rozbić'" członków, ich wkłady do ich zakładów pracy/.
Pytanie 4.
Czy jest rowiązanie tej sytuacji?
lucek2024
1. Radca prawny prawdopodobnie nie jest świadomy tego, że urząd skarbowy nie jest w stanie zidentyfikować kasy zapomogowo-pożyczkowej jako płatnika podatków. Z mojego doświadczenia wynika że nadanie NIPu dla kzp lub mkzp jest niemożliwe.

2. Bez współpracy z pracodawcą (co jak rozumiem w tym przypadku będzie praktycznie niemożliwe) nie da się prowadzić kasy zapomogowo-pożyczkowej. Być może dobrym kierunkiem byłoby wykorzystanie mocy związków zawodowych w celu "przymuszenia" pracodawcy do realizacji zapisów ustawy o kzp.

3. Skoro jest możliwość utworzenia kasy międzyzakładowej, równie dobrze można kasę międzyzakładową podzielić na poszczególne jednostki czyli kzp.

4. Pracodawca zapewne boi się odpowiedzialności za nieprawidłowości powstały w kasie. Zatem trudno zakładać jego dobrą wolę we współpracy z zarządem, komisją rewizyjną. U mojej opinii cały czas jest możliwość naprawy tego co się wydarzyło. Jednak musicie państwo włożyć trochę wysiłku wyjaśnienie nieprawidłowości i w porozumieniu z przedstawicielami związków zawodowych spróbować wpłynąć na pracodawcę/pracodawców aby nie likwidowali, jak rozumiem bardzo szlachetny instytucji, którą jest dla zainteresowanych kasa zapomogowo-pożyczkowa.

Życzę udanych negocjacji i przyjęcia zadowalających rozwiązań.
lucek2024

Re: Wypowiedzenie umowy o pracę pracownikóm obsługującym MKZP

Post autor: lucek2024 »

Dziękuję
ODPOWIEDZ