Archiwum KZP

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

MKZP_Dzierżoniów

Archiwum KZP

Post autor: MKZP_Dzierżoniów »

Czy ktoś z Państwa posiada instrukcję archiwalną wraz z JRWA dla dokumentów Kasy Zapomogowo - Pożyczkowych? U mnie Kasa powstała jeszcze w latach słusznie minionego systemu i dokumenty, które przejęłam kilka lat temu zajmują już chyba wszystkie możliwe szafy. Zaczęłam sporządzać JRWA, ale przyznam się, że utknęłam. Stąd moje pytanie, może ktoś z Państwa ma gotową? Będę wdzięczna za pomoc... Agnieszka z Dzierżoniowa
MAGDAA

Re: Archiwum KZP

Post autor: MAGDAA »

Chyba nikt nie odpowie ponieważ większość KAS jest pod jednostkami i tu mają połączone archiwum z jednostka pod którą podlegają. Dzwoniąc do archiwum państwowego uzyskałam odpowiedź że nie posiadają ani jednej instrukcji kancelaryjnej kasy :o i że kasa jako organizacja społeczna nie ma obowiązku posiadać .Uważam że i tak coś trzeba posiadać lub łącznie z jednostką , bo jak archiwizować i niszczyć dokumentację
MKZP_Dzierżoniów

Post autor: MKZP_Dzierżoniów »

Dziękuję Pani Magdo, za odpowiedź. Mam jednak wątpliwości co do tego, żeby łączyć archiwum Kasy z archiwum jednostki. Rozmawiałam z archiwum państwowym i pani powiedziała, że skoro Kasa ma swój regon to należy ją traktować jako odrębną instytucję, która powinna mieć swoją instrukcję i JRWA. Podjęłam się tego zadania i jeżeli uda mi się skonsultować Instrukcję archiwalną wraz z JRWA to dam znać i podzielę się z Państwem na forum. Tylko to jeszcze troszkę potrwa.
MAGDAA

Post autor: MAGDAA »

Ja rozmawiałam z Panami w tej sprawie :D chyba każdy ma swoje zdanie lub posiada inną wiedzę. Jeżeli Pani już coś będzie miała określone proszę dać znać.
ODPOWIEDZ