Kto odpowiada za manko w PKZP

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

Czuczu

Kto odpowiada za manko w PKZP

Post autor: Czuczu »

Witam, proszę o informację kto ponosi odpowiedzialność za dopuszczenie do sprzeniewierzenia pieniędzy kasy wskutek niewłaściwie wykonywanej obsługi kasowej PKZP lub nieprawidłowego prowadzenia ksiąg rachunkowych. Dodam, że sprawa została zgłoszona do prokuratury, jednak ze względu na przedawnienie odmówiono wszczęcia postępowania. Pieniądze z Kasy zniknęły 16 lat temu i dopiero w ubiegłym roku wyszło to na jaw. Gdzieś czytałam, że odpowiedzialność ponosi pracodawca zatrudniający pracowników prowadzących Kasę, ale nie podano żadnej podstawy prawnej i nie wiem czy tak jest faktycznie. Proszę o odpowiedź jeżeli ktoś jest zorientowany w temacie.
Jachu

Re: Kto odpowiada za manko w PKZP

Post autor: Jachu »

Dzień dobry,
"za dopuszczenie do sprzeniewierzenia pieniędzy kasy wskutek niewłaściwie wykonywanej obsługi kasowej PKZP lub nieprawidłowego prowadzenia ksiąg rachunkowych"
odpowiada w pełni Zakład Pracy, przy którym działa PKZP. Zgodnie z par.4.1. podpunkt 3) Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1992r. , który brzmi: "Zakład pracy świadczy pomoc PKZP [..] 3) prowadzenia księgowości, obsługi kasowej i prawnej. " Zakład Pracy delegując swoich pracowników do prowadzenia np. księgowości PKZP odpowiada za ich poprawną pracę. Pracownicy Ci powinni mieć odpowiednie uprawnienia oraz powinni być na bieżąco kontrolowani przez Zakład Pracy, ponieważ z nim związani są umową (najczęściej umową o pracę). W przypadku wystąpienia "strat" w PKZP z powodu niewłaściwej pracy pracowników w pełni odpowiada Zakład pracy. Konsekwencją tego jest obowiązek Zakładu pracy do pokrycia strat !!!
Czuczu

Post autor: Czuczu »

Dziękuję
gusia

Post autor: gusia »

Jachu pisze:Dzień dobry,
"za dopuszczenie do sprzeniewierzenia pieniędzy kasy wskutek niewłaściwie wykonywanej obsługi kasowej PKZP lub nieprawidłowego prowadzenia ksiąg rachunkowych"
odpowiada w pełni Zakład Pracy, przy którym działa PKZP. Zgodnie z par.4.1. podpunkt 3) Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1992r. , który brzmi: "Zakład pracy świadczy pomoc PKZP [..] 3) prowadzenia księgowości, obsługi kasowej i prawnej. " Zakład Pracy delegując swoich pracowników do prowadzenia np. księgowości PKZP odpowiada za ich poprawną pracę. Pracownicy Ci powinni mieć odpowiednie uprawnienia oraz powinni być na bieżąco kontrolowani przez Zakład Pracy, ponieważ z nim związani są umową (najczęściej umową o pracę). W przypadku wystąpienia "strat" w PKZP z powodu niewłaściwej pracy pracowników w pełni odpowiada Zakład pracy. Konsekwencją tego jest obowiązek Zakładu pracy do pokrycia strat !!!
Witam
Bardzo proszę o wyjaśnienie - tu jest napisane, że zakład pracy kontroluje księgowość a w Rozporz.Ministra par.22, p.7, że Zarząd. Już nic nie rozumiem. A chodzi mi o to, że nie mogę się doprosić (jako zarząd) comiesięcznych list z wysokością rat członków. Zakłąd tłumaczy się ochroną danych osobowych. Czy słusznie czy mnie robią w konia?
Jachu

Dzień dobry,

Zarząd Kasy "zarządza" całą PKZP, więc (zgodnie z rozporządzeniem - ma takie prawo) musi mieć kontrolę nad Księgowością, czy aby ona wykonuje wszystkie decyzje Zarządu zgonie z podjętymi uchwałami.

Komisja rewizyjna także powinna (przynajmniej raz na kwartał) kontrolować Księgowość Kasy.

Zakład pracy przez to, że deleguje swoich pracowników do prowadzenia Księgowości PKZP, pracownicy ci pozostają zazwyczaj w stosunku pracy z Zakładem pracy, więc Zakład pracy może (i powinien) ich kontrolować pod względem właściwie wykonywanej pracy.
Takie możliwości kontroli Zakład Pracy musi mieć, ponieważ w razie, gdyby były zdefraudowane środki pieniężne Kasy przez jego oddelegowanych pracowników, to za te środki odpowiada Zakład pracy.

Za ochronę Danych Osobowych w PKZP odpowiada zarząd Kasy i on jest tzw. administratorem danych osobowych. Ktokolwiek , kto ma dostęp do danych osobowych członków kasy powinien dostać upoważnienie do ich przetwarzania ! To ZARZĄD (między innymi Pan) odpowiada za te dane i oczywiście musi mieć do nich PEŁNY dostęp.

Pozdrawiam.
Jachu

... w konia to mało powiedziane.
Proponuję nabyć (i przeczytać) jedną z dwóch książek (które są dostępne na rynku) o PKZP.
Obie także dostępne na www.casco.pl

pozdr
gusia

Serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
gusia

Bardzo przepraszam, ale mam problem z obsługą poczty prywatnej. Napisałam do Pana wiadomość, ale nie ma jej w "wysłanych" lecz wisi w folderze "do wysłania (1)" i nie widzę tam opcji "wyślij" :-( co zrobiłam nie tak? Otrzymał Pan ją?
Dziękuję
ODPOWIEDZ