PKZP a GIODO

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

Magda

PKZP a GIODO

Post autor: Magda »

Witam,
i kolejne zagadnienie,które pojawiło się w ostatnim czasie - ochrona danych osobowych. Okazuje się że PKZP powinno stworzyć odpowiednią politykę bezpieczeństwa, instrukcję zarządzania systemami informatycznymi, umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych.... i niestety jako że jestem przewodniczącą... i to ja tworzę wszystkie rejestry... zostałam z tym sama. Gdzie mogę otrzymać pomoc... jak to stworzyć?? Bo będę prawdopodobnie pełniła obowiązki ADO. I drugie pytanie ponieważ pracodawca nie chce mnie wysłać na szkolenie które organizuje casco, czy mogę zapłacić za takie szkolenie z kasy PKZP?? Czy jest to gdzieś uregulowane, czy dezyje o takim szkoleniu powinno podjąć zgromadzenie członków PKZP czy wystarczy dezycja Zarzadu?? Faktem jest że działamy zgodnie ze statutem, propagujemy oszczedzanie, ze obniżyliśmy koszty obsługi konta do min., nawet została utworzona lokata, wprowadziliśmy oświadczenia od członków dotyczące braku zajęć komorniczych... ale okazuje się że w ciągu roku wychodzą kolejne problemy. I ja sama z tym wszystkim :(
Jachu

Re: PKZP a GIODO

Post autor: Jachu »

Dzień dobry,

zarząd PKZP sam może zdecydować o poniesieniu takich kosztów (szkolenie);

Co do Ochrony danych osobowych polecam szkolenie (niestety płatne),
lub
książkę o PKZP (79zł),
lub
artykuł o ODO na tym portalu (BEZPŁATNIE:)
http://www.pkzp.com.pl/temat-miesiaca-8

pozdrawiam;
ODPOWIEDZ