Witam serdecznie,
zwracam się z taką sprawą, jeden z zakładów pracy,który należy do Międzyzakładowej PKZP nie chce partycypować w kosztach obsługi. W związku z powyższym chcemy aby się rozliczył z nami. Zgodnie z rozp o PKZP w paragrafie 34.1,2 w razie skreślenia z listy członków, zadłużenie zostaje pokryte z wkładów, a gdy mimo tego nie wystarcza, spłaca zgodnie z udzielonym harmonogramem.Paragraf 35 z kolei mówi,że tylko gdy skreślenie członka jest na jego wniosek, wtedy rozlicza się do zera. W omawianej sytuacji jest to przypadek pierwszy(tak mi się wydaje), gdyż to Zakład Pracy nie chce ponosić kosztów obsługi, więc nie jest to na wniosek członków.
Proszę podpowiedzieć, czy w tej sytuacji gwarantem spłaty jest wniosek o pożyczkę, i czy te osoby,które po pokryciu wkładami nadal mają zadłużenie mogą spłacać jak dotąd, czy jednak powinni się rozliczyć wszyscy do końca? I czy w przypadku osób,które aktualnie nie mają zadłużenia ale są poręczycielem, należałoby ich jeszcze nie rozliczać do momentu aż wnioskodawca,któremu poręczyli nie spłaci pożyczki? Byłoby to na pewno zabezpieczeniem.
Z góry dziękuję za wskazówki.
Pozdrawiam
ODSTĄPIENIE OD PKZP
Moderator: admin
Re: ODSTĄPIENIE OD PKZP
Dzień dobry,
zakładam, że Państwa statut nie przewiduje takiej sytuacji.
Wg mnie trzeba byłoby zwołać Walne zebranie, aby podjąć decyzję o "rozstaniu" z jednym z zakładów i sposobach tego wykonania.
Zakładam również, że członkowie Kasy z tego Zakładu to mniejszość
Uważam, że Pana/Pani zasugerowane sposoby można zastosować, ale po Zatwierdzeniu tego przez Walne Zebranie,
a na przyszłość (można na tym samy Walnym) wpisać (sposób "rozstania") do statutu.
Pozdrawiam
jt
zakładam, że Państwa statut nie przewiduje takiej sytuacji.
Wg mnie trzeba byłoby zwołać Walne zebranie, aby podjąć decyzję o "rozstaniu" z jednym z zakładów i sposobach tego wykonania.
Zakładam również, że członkowie Kasy z tego Zakładu to mniejszość
Uważam, że Pana/Pani zasugerowane sposoby można zastosować, ale po Zatwierdzeniu tego przez Walne Zebranie,
a na przyszłość (można na tym samy Walnym) wpisać (sposób "rozstania") do statutu.
Pozdrawiam
jt