nowy członek kasy

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

centrum

nowy członek kasy

Post autor: centrum »

Witam
Proszę o radę w takim przypadku: W skład naszej kasy wchodzą dwie jednostki. Z jednej jednostki zostanie wyodrębniona nowa jednostka (w której będzie zatrudnionych 6 osób będących członkami naszej kasy). Nowa jednostka będzie zupełnie odrębną jednostką ze swoim budżetem. Jak mają wyglądać decyzję związane z odejściem tym osób? lub nie. Jakie mam sporządzić dokumenty. Wiem, że nowa placówka musi zawrzeć porozumienie w sprawie obsługi? Czy zmianę w statucie poprzez dodanie nowej jednostki musi zaakceptować Walne Zgromadzenie członków? czy wystarczy że podpisze sie pod aneksem zarząd?
pozdrawiam Joanna
Agogika

Re: nowy członek kasy

Post autor: Agogika »

Przede wszystkim powinnieście Państwo zmienić nazwę PKZP na MPKZP (Międzyzakładowa Pracownicza Kasa Zapomogowo-Pożyczkowa) - decyję musi podjąć Walne Zebranie Członków.
Co do pracowników to nie ma potrzeby ich wypisać aby zaraz wpisać - należy im zmienić zakłąd pracy.
Musisie Państwo podpsiać umowę z drugim zakładem o świadczenie usługi prowadzenia PKZP - zastanawiam się jedynie czy w danym zakłądzie może istnieć PKZP - jeżeli jest mniej niż 10 członków?
centrum

Musisie Państwo podpsiać umowę z drugim zakładem o świadczenie usługi prowadzenia PKZP - tak to wiem bo mamy już taką umowę, co do nazwy faktycznie trzeba będzie ją zmienić - co do tego zdania "zastanawiam się jedynie czy w danym zakłądzie może istnieć PKZP - jeżeli jest mniej niż 10 członków?" ten problem rozwiązuje ust.3 par. 2 Rozp. RM w sprawie kas zapomogowo-pożyczkowych, który mówi, o tym, że "Jeżeli przynależność do PKZP lub SKOK deklaruje mniej niż 10 pracowników, może być utworzona międzyzakładowa PKZP lub SKOK".
centrum

mam jeszcze pytanie? Jakie dokumenty muszą być? Na pewno uchwała nadzwyczajnego walnego zgromadzenia, a dalej?
Jachu

Post autor: Jachu »

Jak potoczyło się przekształcenie ? Powstały jakieś nowe problemy w PKZP ?

Pozdrawiam
Jan Trzciński
centrum

Przekształcenie poszło bez bólu zwołam Walne wszyscy się zgodzili i tyle
ODPOWIEDZ