dokumenty

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

centrum

dokumenty

Post autor: centrum »

Poproszę o podpowiedz jakie dokumenty muszę mieć gdy do istniej istniejącej już PKZP przystąp nowy członek. Wg mnie uchwałę zarządu wyrażającą zgodę na przystąpienie nowego członka. Na pewno muszę Zwołać Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Członków PKZP, które podejmie uchwałę o wyrażeniu zgody na przystąpienie nowego członka. i co dalej? Zarząd jeszcze musi wystosować pismo do dyrekcji nowego członka z informacją na jakie konto należy wpłacać wkłady i raty pożyczek. czy coś jeszcze???
Tak dokładnie tylko zapomniałam dodać że to będzie odrębna jednostka
Ostatnio zmieniony 3 wrz 2015, o 09:20 przez centrum, łącznie zmieniany 1 raz.
admin
Administrator

Re: dokumenty

Post autor: admin »

Zarząd decyduje o przyjęciu nowego członka do PKZP - nie ma konieczności zwoływania nadzwyczajnego zgromadzenia członków - w kasie jest z reguły dużo ruchów - jedni przychodzą drudzy odchodzą – także wystarczy że Zarząd wyda decyzję o przyjęciu nowego członka.
Ważne, że członek kasy musi wypełnić deklarację przystąpienia do PKZP – w której kandydat oświadcza że:
zna i deklaruje stosować postanowienia statutu i regulaminu PKZP,
opłaci wpisowe,
deklaruje miesięczny wkład członkowski w wysokości X,
zgadza się na potrącenia z wynagrodzenia oraz zasiłku chorobowego i innych należności przysługujących od każdego pracodawcy,
dobrowolnie zagradza się że w przypadku wycofania wkładów i spłaty pożyczek zostanie skreślony z listy członków,
poinformuje PKZP o każdej zmianie adresu zamieszkania,
w razie śmierci wkłady zostaną przeksięgowane w pierwszej kolejności na spłatę pożyczki a pozostałą część należy wypłacić osobie X.
centrum

Post autor: centrum »

Zapomniałam dodać że teraz kasę Tworzą 3 jednostki a dojdzie jeszcze czwarta
Jachu

Post autor: Jachu »

Ilość podległych jednostek nie ma znaczenia. Na kasę patrzymy całościowo.
admin odpowiedział/a prawidłowo.
Nie wiem tylko dlaczego wspominał/a o śmierci członka kasy - trochę nie na temat.

Pozdrawiam
Jan Trzciński
ODPOWIEDZ