udostępnianie informacji na temat żyrantów

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

kukułka

udostępnianie informacji na temat żyrantów

Post autor: kukułka »

Dzień dobry, jestem całkiem nowa w obsłudze KZP, więc proszę o wyrozumiałość.
Otrzymałam pytanie od jednego Pana, czemu informuje innych członków o tym, że Pan może być żyrantem. W naszej KZP jest zasada, że żyranci muszą mieć odpowiednią wysokość wkładów by żyrować dane pożyczki. Zdaniem tej osoby, członkowie powinni te informacje wymieniać między sobą a nie że KZP udostępnia telefonicznie wskazane osoby.
mkzp.pl
Kontakt:

Re: udostępnianie informacji na temat żyrantów

Post autor: mkzp.pl »

kukułka pisze: 24 cze 2024, o 09:33 Dzień dobry, jestem całkiem nowa w obsłudze KZP, więc proszę o wyrozumiałość.
Otrzymałam pytanie od jednego Pana, czemu informuje innych członków o tym, że Pan może być żyrantem. W naszej KZP jest zasada, że żyranci muszą mieć odpowiednią wysokość wkładów by żyrować dane pożyczki. Zdaniem tej osoby, członkowie powinni te informacje wymieniać między sobą a nie że KZP udostępnia telefonicznie wskazane osoby.
Pan miał słuszne zastrzeżenia. Oczywiście, łatwiej jest się dowiedzieć w samej KZP, kto może być w gronie potencjalnych poręczycieli. Zwrócić należy uwagę, że ustawa o KZP "rozszerza" grono potencjalnych poręczycieli do wszystkich osób wykonujących pracę zarobkową u danego pracodawcy... stąd oczywistą staje się "poczta pantoflowa" i bezpośrednia wymiana informacji między zainteresowanymi.
Zazwyczaj, poręczanie sprowadza się do systemu ja-tobie, ty-mnie; wówczas wiele niejasności odpada...
Warto to informowanie, unormować w KZP odpowiednimi zapisami, uwzględniającymi ochronę danych osobowych. Jeśli członkowie KZP zgodzą się na przekazywanie w ten sposób stosownych danych, jest odpowiednia podkładka...
kukułka

Post autor: kukułka »

Dziękuję!
Barbara_2

Post autor: Barbara_2 »

Podłączam się pod temat : czy informacje o tym, czy ktoś może być poręczycielem czy nie jest jakimś naruszeniem ? To tylko info "tak/nie" , nic poza tym, więc na pewno nie jest naruszeniem RODO.
Ze względów praktycznych, nie udzielanie przez KZP takiej informacji, skutkowałoby odrzuceniem większości wniosków i bieganiem wnioskujących w "te i z powrotem" z wciąż nowymi wnioskami. W naszej KZP poręczać można 2 osobom. Większość poręczycieli nie pamięta, komu poręcza, ilu osobom poręcza a tym bardziej, czy wciąż poręcza. Gdy pożyczkobiorca upewnia się w KZP czy dana osoba może poręczać, zakładamy, że wcześniej ustalił z nią, iż tym poręczycielem będzie.
W momencie, gdy dostaje wniosek, na którym jest wpisany poręczyciel, który poręczać nie może, i tak muszę zadzwonić do pożyczkobiorcy i go o tym powiadomić. Więc nie da się, aby KZP nie udzielała takich informacji; nie zależnie czy będzie to zanim wniosek zostanie złożony, czy po jego złożeniu. I tak musimy powiadomić wnioskującego, że musi zmienić pana/panią X na kogoś innego.
Kacperpt

udostępnianie Statutu osobie obcej.

Post autor: Kacperpt »

Jakie są procedury i ograniczenia dotyczące udostępniania Statutu organizacji osobie niebędącej członkiem KZP? Czy istnieją jakiekolwiek wyjątki lub warunki, które muszą zostać spełnione w takiej sytuacji?",
"refusal
Barbara_2

Re: udostępnianie Statutu osobie obcej.

Post autor: Barbara_2 »

Kacperpt pisze: 4 lis 2024, o 12:26 Jakie są procedury i ograniczenia dotyczące udostępniania Statutu organizacji osobie niebędącej członkiem KZP? Czy istnieją jakiekolwiek wyjątki lub warunki, które muszą zostać spełnione w takiej sytuacji?",
"refusal
Nie ma żadnych ograniczeń czy procedur. Statut jest jawny. Jest to nic innego, jak regulamin członkostwa oraz zbiór zasad funkcjonowania KZP.
Jeśli np osoba niebędąca członkiem chce się zapisać do KZP, powinna się ze statutem zapoznać, aby wiedzieć jak funkcjonuje KZP oraz jakie ma prawa i obowiązki ma każdy członek.
ODPOWIEDZ