Dzień Dobry, czy na liście potrąceń wystawionej przez MKZP musi widnieć potwierdzenie Pani z płac. W naszej kasie wysyłamy listy formą zwykłego listu za potwierdzeniem odbioru( ponieważ tak nakazał nam Pan od RODO) gdzie jeden egzemplarz do mnie wraca z podpisem pani księgowej. Koszt tych listów rocznie jest spory. Ostatnio przemyślałam że mogę taką listę wysłać zakodowaną do Pań i będzie to darmowe. Tylko na listach zawsze widnieje pieczątka i podpis Pań z płac a tu takiegoż podpisu będzie mi brakowało. Czy będzie to zgodne ? Proszę o podpowiedź. Dodam że listy są tworzone w oprogramowaniu w którym nie ma opcji podpisania elektronicznego i zakodowani. Musze taką listę ściągnąć , zakodować i wysłać . Jeżeli chodzi o drukowanie ,skanowanie ,kodowanie i wysłanie to też wydaje się sporo pracy.
Czy gdzieś jest jakiś artykuł który mówi że taka lista musi być podpisana ?
LISTY POTRĄCEŃ W FORMIE ELKTRONICZNEJ
Moderator: admin
Re: LISTY POTRĄCEŃ W FORMIE ELKTRONICZNEJ
Zawsze można podpisać dokument elektronicznie - wystarczy wygenerować pdf
Re: LISTY POTRĄCEŃ W FORMIE ELKTRONICZNEJ
A jak pan od RODO powie, że trzeba skakać - to skaczecie??MAGDAA pisze: ↑16 wrz 2024, o 11:51 Dzień Dobry, czy na liście potrąceń wystawionej przez MKZP musi widnieć potwierdzenie Pani z płac. W naszej kasie wysyłamy listy formą zwykłego listu za potwierdzeniem odbioru( ponieważ tak nakazał nam Pan od RODO) gdzie jeden egzemplarz do mnie wraca z podpisem pani księgowej. Koszt tych listów rocznie jest spory. Ostatnio przemyślałam że mogę taką listę wysłać zakodowaną do Pań i będzie to darmowe. Tylko na listach zawsze widnieje pieczątka i podpis Pań z płac a tu takiegoż podpisu będzie mi brakowało. Czy będzie to zgodne ? Proszę o podpowiedź. Dodam że listy są tworzone w oprogramowaniu w którym nie ma opcji podpisania elektronicznego i zakodowani. Musze taką listę ściągnąć , zakodować i wysłać . Jeżeli chodzi o drukowanie ,skanowanie ,kodowanie i wysłanie to też wydaje się sporo pracy.
Czy gdzieś jest jakiś artykuł który mówi że taka lista musi być podpisana ?

he he
Ale po kolei:

1. Lista potrąceń dla KZP to własny zbiorczy dowód księgowy.

2. Lista potrąceń dla pracodawcy to zewnętrzny zbiorczy dowód księgowy.

3. Kto może wystawiać dokumenty księgowe, kto je podpisuje i w jakiej formie są sporządzane

4. Jeśli potrącenia zaplanowane do wykonania przez KZP nie mogą zostać zrealizowane

Aby nie musieć tego robić NOTĄ i KOREKTĄ czyli NOWYMI DOKUMENTAMI zawierającym pozycje korygowane, choć formalnie to najbardziej poprawna forma korekty (

Oczywiście MOŻNA

5. Listę potrąceń podobnie jak inne dowody księgowe sporządza się w co najmniej

- oryginał dla Pracodawcy
- kopia dla KZP
LUB
- w jednym egzemplarzu podpisanym elektronicznie (podpis kwalifikowany osoby upoważnionej do wystawiania dowodów księgowych KZP)
6. Odrębnie przygotowuje się listę osób, które zadeklarowały wpłatę własną (wkłady, wpisowe, raty) w celu rozksięgowania zobowiązania zaspokojonego (jeśli wpłacą) lub jeśli nie wpłacą, lub ich potrącenie nie pokryło zobowiązania na zaksięgowanie zobowiązania przeterminowanego, podobnie jak przy każdej zwykłej fakturze, opłacie czy zobowiązaniu.