Walne Zebranie delegatów zdawczo-wyborcze

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

anetaŻ

Walne Zebranie delegatów zdawczo-wyborcze

Post autor: anetaŻ »

Dzień dobry

Moje pytanie brzmi, czy nowo wybrani delegaci w 2026 roku mogą zatwierdzać Sprawozdanie za poprzedni rok 2025? czy powinni to zrobić delegaci z poprzedniej kadencji ( do 2025)?
Nie znalazłam nigdzie konkretnej odpowiedzi na ten temat więc zwracam się do Państwa na Forum.
mkzp.pl
Kontakt:

Re: Walne Zebranie delegatów zdawczo-wyborcze

Post autor: mkzp.pl »

anetaŻ pisze: 1 cze 2026, o 12:10 Dzień dobry

Moje pytanie brzmi, czy nowo wybrani delegaci w 2026 roku mogą zatwierdzać Sprawozdanie za poprzedni rok 2025? czy powinni to zrobić delegaci z poprzedniej kadencji ( do 2025)?
Nie znalazłam nigdzie konkretnej odpowiedzi na ten temat więc zwracam się do Państwa na Forum.
Dzień dobry,
Szanowna Pani, tak się składa, że przepisy "nie wymuszają" zatwierdzenia sprawozdania za poprzedni rok przez (nazwijmy to) ustępujący zarząd.
Oczywiście "nowo wybrany" zarząd może nie mieć dostatecznej wiedzy aby takie sprawozdanie podpisać... Jest jednak czas na zweryfikowanie zawartości sprawozdania, a nawet jego stosowne uzupełnienie. Zatem nie obawiałbym się odpowiedzialności.

Pisze Pani o delegatach - ale nazwałbym "te" osoby członkami zarządu :)

PS: zawsze można pójść drogą "bezpieczniejszą" zaczekać z ukonstytuowaniem się nowych władz do momentu podpisania sprawozdania przez ustępujący zarząd... (patrz: Art. 18 ust. 3. Zarząd i komisja rewizyjna działają do dnia pierwszego posiedzenia nowo wybranego zarządu i komisji rewizyjnej.)
anetaŻ

Post autor: anetaŻ »

Dzień dobry,

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Może nieprawidłowo postawiłam pytanie. Bilans za 2025 rok podpisuje obecny Zarząd, natomiast w najbliższym czasie ( w czerwcu) przed nami Wybory Delegatów, Zarządu i Komisji Rewizyjnej na nową 4 letnią kadencję. Jednym z punktów owego zebrania jest Zatwierdzenie Sprawozdania Zarządu i komisji rewizyjnej oraz Bilansu za 2025 przez WZD. Stąd moje pytanie czy powinni to zrobić nowo wybrani delegaci? Jeżeli przepisy nie precyzują, kto w takim wypadku ma to zrobić.
mkzp.pl
Kontakt:

Post autor: mkzp.pl »

Przepisy precyzują sytuację o tyle, że to Walne Zebranie zatwierdza (przyjmuje) sprawozdania finansowe...
ODPOWIEDZ