proszę o pomoc

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

gusia

proszę o pomoc

Post autor: gusia »

Witam
Bardzo proszę o pomoc - czy zarząd (i kto? przewodniczący, skarbnik czy sekretarz) powinien otrzymywać od księgowej wykaz (imienny - miesięczny czy roczny?) potrąceń raty wkładów i pożyczki? Czy prawdą jest, że z systemu nie da się wydrukować takiej listy tylko robi się ją "na piechotę" w wordzie lub excelu?
Dziękuje, pozdrawiam
centrum

Re: proszę o pomoc

Post autor: centrum »

U mnie wygląda to tak - moja kasa składa się z 3 jednostek - jestem przewodniczącą Zarządu. Ja robię potrącenia mojej firmy i jeszcze jednej (małej) jednostkę - potrącenia robię ja i daję księgowej, która dokonuje potrąceń i przelewa pieniądze na konto kasy. (księgowa kasy jest w trzeciej jednostce). W tej trzeciej jednostce potrącenia robi sobie sama księgowa i ostatnio doszłyśmy z członkami Zarządu do wniosku, że jeden z nich, który jest zatrudniony w tej 3-iej jednostce będzie te potrącenia robić(ze względu na występujące czasami pomyłki, u mnie ja zawsze mogę skontrolować z księgową wysokość spłaty pożyczki czy wysokość wkładów)
gusia

Bardzo dziękuję o odpowiedź, czyli nie ma zasady kto robi listę potrąceń rat i wkładów?
centrum

Moim zdanie raczej nie, u mnie robię to ja bo jako jedyna z mojej firmy jestem w zarządzie. Myślę, że to jest kwestia dogadania no i zaufania (w końcu ochrona danych osobowych, no żeby to nie była osoba lubiąca "klepać łozorem"). Pozdrawiam
gusia

Dziękuję i przepraszam, że tak męczę ale boję się jednej rzeczy - jestem w zarządzie i mam podpisać sprawozdanie roczne. Komisja rew. podpisała, ale mi coś nie pasuje a nie mam jak tego sprawdzić bo nie mam wydruku z programu ksiegowego... i czy zarząd ma prawo taką listę dostawać do wglądu?
centrum

Moim skromnym zdaniem tak (jak najbardziej). Sama jestem przewodniczącą - sama pisze protokoły z zebrań i robię potrącenia - księgowa kasy daje zarządowi do wglądu bilans i wyciągi bankowe, jak coś nie wiem to pytam się jej ale też i swojej formowej księgowej. W końcu jako Zarząd ktoś tam Was rozlicza z waszej działalności.
ODPOWIEDZ