księgowa

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

centrum

księgowa

Post autor: centrum »

Witam, a ja mam następujący problem se swoją "kasową" księgową. nasza kasa składa się z 3 zakładów, ja jestem z jednego zakładu, księgowa i członkowie Zarządu też. Pracownik zakładu, który pracuje razem z księgową, "dogadali się" i pracownik wpłacił jednorazową kwotę, którą została spłacona zaciągnięta pożyczka, z kolei inny pracownik również się "dogadał" i teraz z jego pensji potrącany jest wyższy wkład członkowski. Zrobiłam "lekką" zadymę, że to nie jej kompetencję to usłyszałam, że ona nie działa na szkodę kasty tylko wręcz przeciwnie. Ja twierdzę, że to są kompetencje zarządu a ona działała bezprawnie, ale moja pani księgowa z jej pomocnicą nie jak nie mogą mnie zrozumieć i zdumione "wywalają" na mnie oczy "czemu kobieto się czepiasz".
Poproszę o wasze opinie co o tej sytuacji sądzicie? Może jakieś podpowiedzi. A tak na marginesie gdzie znajdę jakieś przepis gdzie jest czarno na białym co "wolno" robić księgowej???
Miłego dnia
Ostatnio zmieniony 14 cze 2016, o 10:01 przez centrum, łącznie zmieniany 1 raz.
Jachu

Re: księgowa

Post autor: Jachu »

Ma Pani w 100% rację.
Księgowa wykonuje prace określone przez Zarząd (wykonuje je zgodnie ze swoimi uprawnieniami i Ustawą o rachunkowości).
Wymienione przez Panią decyzje są w pełni tylko w kompetencji zarządu.
Kompetencje Zarządu określone są w Statucie i zgodne z zapisami Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 19 grudnia 1992r.
Podjęte decyzje przez Panie Księgowe może nie są błędne, lecz należą do kompetencji Zarządu, i to on powinien o tym decydować.
O tych nieprawidłowościach powinna Pani poinformować zarząd i komisję rewizyjną.
Pozdrawiam :)
centrum

Re: księgowa

Post autor: centrum »

Ślicznie dziękuje
ODPOWIEDZ