FUNDUSZ ZAPOMOGOWY

Tutaj rozmawiamy o KZP.

Moderator: admin

jp93

FUNDUSZ ZAPOMOGOWY

Post autor: jp93 »

czy musi być taki fundusz utworzony - zapomogowy ? czy wymagane jest by go wpisywać w statut ?
mkzp.pl
Kontakt:

Re: FUNDUSZ ZAPOMOGOWY

Post autor: mkzp.pl »

Odpowiedź zapisana jest w ustawie. Jeśli kzp nie ma odpowiednich środków, to saldo tego funduszu będzie zerowe (zasilane jest z f. rezerwowego oraz dobrowolnych wpłat na moment wypłaty zapomóg)
Angelika3110

FUNDUSZ ZAPOMOGOWY

Post autor: Angelika3110 »

Proszę o podpowiedz na początku roku BO f.rezerwowego wyniósł 2000 zł. W trakcie roku mieliśmy obroty na tym koncie z odsetek od lokat w wysokości 3000. Wiec na koniec roku Bz wyniesie 5000 zl. W statucie mamy zapis że z funduszu rezerwowego tworzy się odpis na f.zapomogowy. zapis brzmi: odpis na f.zapomogowy dokonywany jest na koniec roku kalendarzowego w wysokości 30%, chyba ze istniejące ewentualne szkody i nieściągalne zadlużenia przekraczają 20% funduszu rezerwowego.w takiej sytuacji odpis na fundusz zapomogowy wynosi 20%. Pytanie moje brzmi czy ja powinnam ten odpis 30% liczyć od obrotów w danym roku czyli od 3000 zł czy od stanu na koniec roku czyli 5000 zl?
Gt_
Kontakt:

Re: FUNDUSZ ZAPOMOGOWY

Post autor: Gt_ »

Angelika3110 pisze: 1 sty 2025, o 12:50 Proszę o podpowiedz na początku roku BO f.rezerwowego wyniósł 2000 zł. W trakcie roku mieliśmy obroty na tym koncie z odsetek od lokat w wysokości 3000. Wiec na koniec roku Bz wyniesie 5000 zl. W statucie mamy zapis że z funduszu rezerwowego tworzy się odpis na f.zapomogowy. zapis brzmi: odpis na f.zapomogowy dokonywany jest na koniec roku kalendarzowego w wysokości 30%, chyba ze istniejące ewentualne szkody i nieściągalne zadlużenia przekraczają 20% funduszu rezerwowego.w takiej sytuacji odpis na fundusz zapomogowy wynosi 20%. Pytanie moje brzmi czy ja powinnam ten odpis 30% liczyć od obrotów w danym roku czyli od 3000 zł czy od stanu na koniec roku czyli 5000 zl?
Wg powyższego zapisu - od salda na koniec roku czyli od 5k zł, a skoro nie było strat.. wyniesie 30% - 1,5 k zł.
:mrgreen:

i tak MUSZĄ być wszystkie trzy OBOWIĄZKOWE fundusze, ale w mojej ocenie powinien pojawić się jeszcze:
- FUNDUSZ OBSŁUGI KOSZTÓW WŁASNYCH - bilansujący OGÓLNE KOSZTY ZARZĄDU* (po stronie wydatkowej)

tutaj słowo ZARZĄDU dotyczy kategorii wydatków a nie wydatków dla zarządu ;) :twisted:
Takimi kosztami są:
- zakupy nieinwestycyjne (<10k zł) np. zakup laptopa, licencji na oprogramowanie, paluszków na WZ
- opłaty bieżące np. za podpis elektroniczny, potwierdzenie niefigurowania KRK
- nierefundowane przez pracodawcę (bo nie ma takiego obowiązku) wydatki na szkolenia, delegacje, materiały promocyjno-informacyjne itd.

Powodzenia!
ODPOWIEDZ