Dzień dobry,
czy jest konieczność sporządzenia rachunku zysków i strat KZP jeżeli ma on postać sprawozdania negatywnego? W jaki sposób to zrobić ze względu na to, że mamy w planie kont tylko konta 131,142,240,800,820 i 830. Mogę prosić o opinie w jaki sposób sporządziliście to sprawozdanie.
Pozdrawiam
Sprawozdania finansowe za 2023 rok
Moderator: admin
Re: Sprawozdania finansowe za 2023 rok
Nie chcę się mądrzyć, ale tutaj ile księgowości tyle technik/szkół rachunkowości... Sądzę, że nie można mówić o jakimś konkretnym WZORZE.113_AnnaN pisze: ↑12 mar 2024, o 13:18 Dzień dobry,
czy jest konieczność sporządzenia rachunku zysków i strat KZP jeżeli ma on postać sprawozdania negatywnego? W jaki sposób to zrobić ze względu na to, że mamy w planie kont tylko konta 131,142,240,800,820 i 830. Mogę prosić o opinie w jaki sposób sporządziliście to sprawozdanie.
Pozdrawiam
Nie czuję się specjalistą w dziedzinie rachunkowości (choć co nie co tam wiem). Można (mnie się udało) znaleźć w internecie całkiem ciekawe sprawozdania finansowe kas zapomogowo-pożyczkowych.
PS: znam opinie opinię znalezioną w Zeszytach Metodycznych Rachunkowości, że kasa nie musi sporządzać rachunku zysków i strat (pewnie opinie będą tu rozbieżne...)
Wciąż czekamy na konkretne regulacje dotyczące kas zapomogowo-pożyczkowych, bo tak jak wspomniałem, większość działa w tej materii na własną rękę - nie ma co się temu za bardzo dziwić, bo sprawozdawczość trafia przecież do "szuflady".
-
Wg jakiego załącznika UoR robić Rachunek Zysków i Strat ?
Są tacy, którzy uważają/twierdzą, że właściwym załącznikiem jest ten nr 1.
Inni znowuż, proponują jako właściwy załącznik nr 6.
Przynajmniej mamy wybór

Mogłabym prosić o przesłanie wzoru sprawozdań z internetu o których wspomniałeś? Jeśli możeszmkzp.pl pisze: ↑13 mar 2024, o 09:22Nie chcę się mądrzyć, ale tutaj ile księgowości tyle technik/szkół rachunkowości... Sądzę, że nie można mówić o jakimś konkretnym WZORZE.113_AnnaN pisze: ↑12 mar 2024, o 13:18 Dzień dobry,
Pozdrawiam
Nie czuję się specjalistą w dziedzinie rachunkowości (choć co nie co tam wiem). Można (mnie się udało) znaleźć w internecie całkiem ciekawe sprawozdania finansowe kas zapomogowo-pożyczkowych.
PS: znam opinie opinię znalezioną w Zeszytach Metodycznych Rachunkowości, że kasa nie musi sporządzać rachunku zysków i strat (pewnie opinie będą tu rozbieżne...)
Wciąż czekamy na konkretne regulacje dotyczące kas zapomogowo-pożyczkowych, bo tak jak wspomniałem, większość działa w tej materii na własną rękę - nie ma co się temu za bardzo dziwić, bo sprawozdawczość trafia przecież do "szuflady".

Sporządzam bilans (podpisuje księgowy i cały Zarząd) oraz sprawozdanie z działalności Zarządu jako część sprawozdania finansowego. Nie sporządzam rachunku zysków i strat bo poza obrotem środków pieniężnych jako kasa nie posiadamy nic.
NO BRAWO

Ale poważnie

RZiS - można nie sporządzać tylko pod pewnymi warunkami wynikającymi z ustawowego uproszczenia rachunkowości przyjętego w Uchwale Zarządu tj. jeśli w polityce (zasadach) rachunkowości zostanie zapisany alternatywny sposób zapisywania wyniku (zysku lub straty) na danym koncie. I to pod warunkiem, że nie wpływa na zaciemnienie zdarzeń gospodarczych w KZP.

Ale kto by się tam jakąś rachunkowością przejmował...

Proponuję lekturę poniedziałkowego elektronicznego dodatku o Rachunkowości do Dziennika Gazety Prawnej z 25.03.2024 r. gdzie coś więcej o tym można poczytać, jakie to sprawozdania finansowe ma sporządzić KZP.
Należy sobie wbić do głowy, że współczesne KZP to nie FUNDUSZ PRACODAWCY, a samorządne zrzeszenie oparte o dedykowaną ustawę, które MUSI działać w granicach nią ustalonych, a przekraczając ją np. oprocentowując pożyczkę czy pobierając OPŁATĘ za pożyczkę zaczyna NIELEGALNIE prowadzić zakazaną dla KZP działalność gospodarczą, w obszarze finansów (obszar wymaga koncesji, osobowości prawnej i wpisu w KNF - czego KZP nie może uzyskać, bo takiego rodzaju zrzeszeniem ustawa ją definiuje!)

Powodzenia!
W "Kompendium wiedzy", książce, którą dostałam na szkoleniu z casco (wydanie V z 2021r) jest wprost napisane:
"Bilans prezentuje stan aktywów oraz pasywów na dzień kończący bieżący i poprzedni rok obrotowy. Ze względu na fakt, że w księgach rachunkowych KZP nie występują operacje generujące koszty i przychody oraz zyski i straty kształtujące wynik finansowy, to nie ma konieczności sporządzania rachunku zysków i strat. Sprawozdanie ogranicza się zatem do bilansu sporządzanego w uproszczonej formie."
"Bilans prezentuje stan aktywów oraz pasywów na dzień kończący bieżący i poprzedni rok obrotowy. Ze względu na fakt, że w księgach rachunkowych KZP nie występują operacje generujące koszty i przychody oraz zyski i straty kształtujące wynik finansowy, to nie ma konieczności sporządzania rachunku zysków i strat. Sprawozdanie ogranicza się zatem do bilansu sporządzanego w uproszczonej formie."