Pozwoliłam sobie założyć nowy temat, gdyż nie znalazłam stricte interesującej mnie kwestii.
Od niedawna nasza firma jest częścią grupy kapitałowej. W ramach zachodzących stopniowo, zmian od stycznia 2025 roku kilkoro pracowników zakończy stosunek pracy w naszej firmie i podpiszę nową umowę o pracę z firmą główną z grupy kapitałowej. Osoby te mimo, że zmienią pracodawcę nadal będą wykonywać dotychczasowe obowiązki, na naszą rzecz, w naszej siedzibie. Osoby te są członkami KZP w naszej firmie. Czy w związku ze zmianą pracodawcy powinniśmy je pozbawić członkostwa w KZP? Czy jakimś argumentem przemawiającym za pozostawieniem ich w Kasie może być to, że będą nadal wykonywać pracę na rzecz naszej firmy, czy nie ma to żadnego znaczenia?
Członkostwo w KZP
Moderator: admin
Re: Członkostwo w KZP
Dzień dobry,
w kontekście wprowadzanych zmian (m.in. zmiana pracodawcy), może warto zastanowić się nad wdrożeniem procedury przekształcenia KZP w Międzyzakładową KZP? Wówczas grono obecnych członków nie uszczupli się, a rozumiem, że pracodawcy (bez problemu) dogadają się co do podziału kosztów prowadzenia kasy.
PS: osoby zmieniające pracodawcę, aby nadal być członkami Państwa KZP, musiałyby mieć jakieś rozliczenia z Państwa firmą, a z tego co zrozumiałem płatnikiem wynagrodzeń będzie ktoś inny...
w kontekście wprowadzanych zmian (m.in. zmiana pracodawcy), może warto zastanowić się nad wdrożeniem procedury przekształcenia KZP w Międzyzakładową KZP? Wówczas grono obecnych członków nie uszczupli się, a rozumiem, że pracodawcy (bez problemu) dogadają się co do podziału kosztów prowadzenia kasy.
PS: osoby zmieniające pracodawcę, aby nadal być członkami Państwa KZP, musiałyby mieć jakieś rozliczenia z Państwa firmą, a z tego co zrozumiałem płatnikiem wynagrodzeń będzie ktoś inny...