FUNDUSZ ZAPOMOGOWY
Moderator: admin
FUNDUSZ ZAPOMOGOWY
czy musi być taki fundusz utworzony - zapomogowy ? czy wymagane jest by go wpisywać w statut ?
Re: FUNDUSZ ZAPOMOGOWY
Odpowiedź zapisana jest w ustawie. Jeśli kzp nie ma odpowiednich środków, to saldo tego funduszu będzie zerowe (zasilane jest z f. rezerwowego oraz dobrowolnych wpłat na moment wypłaty zapomóg)
-
FUNDUSZ ZAPOMOGOWY
Proszę o podpowiedz na początku roku BO f.rezerwowego wyniósł 2000 zł. W trakcie roku mieliśmy obroty na tym koncie z odsetek od lokat w wysokości 3000. Wiec na koniec roku Bz wyniesie 5000 zl. W statucie mamy zapis że z funduszu rezerwowego tworzy się odpis na f.zapomogowy. zapis brzmi: odpis na f.zapomogowy dokonywany jest na koniec roku kalendarzowego w wysokości 30%, chyba ze istniejące ewentualne szkody i nieściągalne zadlużenia przekraczają 20% funduszu rezerwowego.w takiej sytuacji odpis na fundusz zapomogowy wynosi 20%. Pytanie moje brzmi czy ja powinnam ten odpis 30% liczyć od obrotów w danym roku czyli od 3000 zł czy od stanu na koniec roku czyli 5000 zl?
Re: FUNDUSZ ZAPOMOGOWY
Wg powyższego zapisu - od salda na koniec roku czyli od 5k zł, a skoro nie było strat.. wyniesie 30% - 1,5 k zł.Angelika3110 pisze: ↑1 sty 2025, o 12:50 Proszę o podpowiedz na początku roku BO f.rezerwowego wyniósł 2000 zł. W trakcie roku mieliśmy obroty na tym koncie z odsetek od lokat w wysokości 3000. Wiec na koniec roku Bz wyniesie 5000 zl. W statucie mamy zapis że z funduszu rezerwowego tworzy się odpis na f.zapomogowy. zapis brzmi: odpis na f.zapomogowy dokonywany jest na koniec roku kalendarzowego w wysokości 30%, chyba ze istniejące ewentualne szkody i nieściągalne zadlużenia przekraczają 20% funduszu rezerwowego.w takiej sytuacji odpis na fundusz zapomogowy wynosi 20%. Pytanie moje brzmi czy ja powinnam ten odpis 30% liczyć od obrotów w danym roku czyli od 3000 zł czy od stanu na koniec roku czyli 5000 zl?
![Pan Zielony :mrgreen:](./images/smilies/icon_mrgreen.gif)
i tak MUSZĄ być wszystkie trzy OBOWIĄZKOWE fundusze, ale w mojej ocenie powinien pojawić się jeszcze:
- FUNDUSZ OBSŁUGI KOSZTÓW WŁASNYCH - bilansujący OGÓLNE KOSZTY ZARZĄDU* (po stronie wydatkowej)
tutaj słowo ZARZĄDU dotyczy kategorii wydatków a nie wydatków dla zarządu
![Puszcza oko ;)](./images/smilies/icon_e_wink.gif)
![Szalony :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
Takimi kosztami są:
- zakupy nieinwestycyjne (<10k zł) np. zakup laptopa, licencji na oprogramowanie, paluszków na WZ
- opłaty bieżące np. za podpis elektroniczny, potwierdzenie niefigurowania KRK
- nierefundowane przez pracodawcę (bo nie ma takiego obowiązku) wydatki na szkolenia, delegacje, materiały promocyjno-informacyjne itd.
Powodzenia!